Καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη νέα Δράση «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027, η MPDO αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη υποστήριξη για την επιτυχημένη συμμετοχή των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων, μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης», δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι επιχειρήσεις, οι οποίες:

  • Έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
  • Δραστηριοποιούνται κυρίως σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα II – Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ).
  • Έχουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ επένδυσης του Παραρτήματος II – Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ).
  • Παράγουν ή μεταποιούν ήδη τα προϊόντα που θα παρουσιάσουν στις εκθέσεις.
  • προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εκθέσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ MPDO

Η MPDO με τα έμπειρα στελέχη της που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στην υποστήριξη των επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδότησης, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

  1. Καθοδήγηση και Προετοιμασία: Ολοκληρωμένη καθοδήγηση για την προετοιμασία και την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της δράσης.
  2. Διαχείριση και Ανάπτυξη Περιπτέρου: Σχεδιασμός της συμμετοχής, ανάπτυξη και διαχείριση του περιπτέρου σας, προσφέροντας λύσεις που θα κάνουν την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει σε κάθε έκθεση.
  3. Διοργάνωση Ταξιδιού και Διαμονής: Οργάνωση, σε συνεργασία με έγκυρα ταξιδιωτικά πρακτορεία, του ταξιδιού και της διαμονής, με κάθε λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, των ξενοδοχείων και των μεταφορών, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή και αποδοτική συμμετοχή στις εκθέσεις.
  4. Επικοινωνία και Προώθηση: Σχεδιασμός φυσικής και ψηφιακής επικοινωνίας και προώθησης κατά τη διάρκεια των εκθέσεων, ενισχύοντας τη δικτύωση και τις δημόσιες σχέσεις της επιχείρησής σας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

  • Ημερομηνία έναρξης: 02/07/2024 και ώρα 13:00.
  • Ημερομηνία λήξης: 16/09/2024 και ώρα 14:00.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη για τη δράση ανέρχεται σε 2.000.000€.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει έως και 90.000€, για συμμετοχή σε τουλάχιστον δύο (2) επαγγελματικές εκθέσεις ως εκθέτης. Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε συμμετοχή σε έκθεση είναι 45.000€, όπως καθορίζεται στην Ενότητα 6.1 της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% δημόσια δαπάνη, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο και τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως καθορίζεται στον πίνακα ενίσχυσης που ακολουθεί.

Επισημαίνεται ότι η ένταση της ενίσχυσης, εκφραζόμενη σε ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη ένταση ενίσχυσης που προσδιορίζεται στον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2022-2027, όπως ισχύει.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να συμμετάσχουν στη Δράση «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ», οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δραστηριότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οι επιχειρήσεις πρέπει να δραστηριοποιούνται σε προϊόντα που προβάλλονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Μέγεθος Επιχείρησης: Να ανήκουν στην κατηγορία Μικρών ή Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Παράρτημα V του Κανονισμού ΕΕ 651/2014.
  • Αίτηση Χρηματοδότησης: Να υποβάλλουν μία μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσκλησης.
  • Νόμιμη Λειτουργία: Να λειτουργούν νόμιμα και να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Μορφή Επιχείρησης: Να λειτουργούν με μία από τις εγκεκριμένες εταιρικές μορφές (Ατομική Επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Μ.Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, κλπ.) και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014.
  • Οικονομική Κατάσταση: Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις και να μην βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
  • Κρατικές Ενισχύσεις: Να μην εκκρεμεί ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης και να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές.
  • Επενδυτικό Σχέδιο: Το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης να μην έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Εγγραφή στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Να είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους για τη συμμετοχή στη Δράση.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η δράση «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων» επικεντρώνεται στη στήριξη δραστηριοτήτων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) περιλαμβάνονται λεπτομερώς στο Παράρτημα ΙΙ «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)» της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

Σε περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε τομείς που είναι επιλέξιμοι σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 καθώς και σε τομείς που εξαιρούνται από αυτόν, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις που χορηγούνται στους επιλέξιμους τομείς ή δραστηριότητες. Οι ενισχύσεις αυτές παρέχονται υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν, με τα κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των δαπανών, ότι οι δραστηριότητες που ασκούνται στους εξαιρούμενους τομείς δεν επωφελούνται από τις ενισχύσεις που χορηγούνται σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης (αποτέλεσμα αξιολόγησης).

Η διάρκεια υλοποίησης μιας πράξης αφορά την απαραίτητη χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της, μέχρι να έχουν εκπληρωθεί οι ειδικότεροι στόχοι, όροι και υποχρεώσεις που τίθενται στην απόφαση ένταξής της.

Αιτήματα για παράταση της υλοποίησης δεν μπορούν να υποβληθούν, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως ορίζει ο Ν. 3885/2010 άρθρο 23.

Δείτε την Προκήρυξη της Δράσης εδώ.

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με Επαγγελματικό Σύμβουλο

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να συζητήσουμε τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

mpdo service 1

Μπορούμε να σας καλέσουμε!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας, χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές.